Какво значи копирайтинг?

Какво значи копирайтинг?

Копирайтинг е съвкупност от две английски думи – copy (ръкопис) и writing (писане). Копирайтинг значи писане на статии с рекламно съдържание или комерсиални текстове. Копирайтър е този човек, който владее изкуството да пише текст имащ за цел да презентира дадени продукти или услуги, които да стигнат до сърцето на потребителите и последните да се заинтересуват от конкретните предложения.

Мнозина смятат, че копирайтингът е занимание за хора със свободно време или студенти търсещи допълнителна работа. Това обаче не е съвсем вярно. Копирайтърът трябва да бъде до голяма или малка степен психолог, както и да познава маркетинговите похвати. По този начин се стига до клиентите и те инстинктивно следват призива към действие, било то натискането на бутона купи, било то кликване върху линк абонирай се и така нататък.

Копирайтърът е продавач, журналист, SEO специалист, маркетолог и не на последно място психолог. Този човек получава пари от фирми или физически лица, които искат да разпространят дадена дейност. В наши дни има два основни видове копирайтинг – Копирайтинг и SEO копирайтинг. В първия случай се изискват добри писателски умения, безупречно владеене на езика, на който се пише, както и на полезните маркетингови практики.

Що се касае до SEO копирайтинг, то той включва горе споменатите изисквания и в добавка към тях познаване на SEO (Search Engine Optimisation) тенденциите. По-долу Ви предоставяме повече сведения за това какво е SEO копирайтинг.

Копирайтърите пишат не само текстове за интернет… те могат да създадат съдържание за рекламни брошури, плакати, флаери, визитки и прочие печатни материали. Общото в тези случаи е призивът към действие познат още като call-to-action. За него също ще споменем в следващите редове на тази публикация.

Какво съдържа статията писана от копирайтър?

Копирайтърски текст
Вижте какво съдържание предлага копирайтърският текст

Писането на статия от копирайтър има рекламна цел, но пък тя дава реални решения на проблеми. Не е достатъчно да се пише само и единствено за качествата на продукта Х, защото по този начин има риск от това сайта да бъде затворен от читателя / посетителя. Ако например се пише за маратонки, е желателно да се напишат различните материали за направа на спортните обувки, кои от тях предизвикват запарване на краката, кои от тях издържат повече и по-малко и така нататък.

Това е полезно съдържание, което се възприема добре от потребителите и те вече знаят какво да търсят. В този ред на мисли се добавя дадена фирма, която предоставя правилните маратонки на добра цена, с чиято помощ краката на потребителя ще се чувстват комфортно, няма да се изпотяват или уморяват при ходене.

По-горе дадохме просто един обикновен пример, защото в копирайтърската статия, могат да присъстват и още куп важни неща, за които ще получите информация, когато се свържете с професионален копирайтър.

Каква е разликата между копирайтър и блогър?

Едно от най-важните неща, които различава копирайтъра от блогъра е, че първият работи за пари и е ангажиран със срокове за написване на дадени текстове. Блогърите пишат за собствено удоволствие или за запълване на корпоративния блог с информация за фирма или организация. Копирайтърът може да бъде и блогър, но блогърът трудно може да се превърне в копирайтър, тъй като той не разбира каква е същността на копирайтинга, пък и в много от случаите въобще не се интересува.

Друга голяма разлика между копирайтъра и блогъра се касае до авторските права върху статиите. Блогърът е човек, който има пълни права за текстовете, които е написал в личния си блог или този на фирмата. Що се касае до копирайтъра, то той губи правата върху текста, след като го предаде на потенциалния клиент.

В наши дни някои компании търсят копирайтъри за писане в корпоративни блогове. Това може да се случи, но ефектът не е този, който може да се постигне от създаването на публикации от професионален блогър. Въпреки всичко, ако идеята е да се напишат комерсиални текстове в блога с призив към действие, то копирайтърът ще се справи със задачата, макар че се губи автентичността на блог постовете.

Къде работят копирайтърите?

Къде работят копирайтърите
Научете къде работят копирайтърите

В наши дни големите рекламни агенции и фирми в ит сектора се нуждаят от копирайтъри, с чиято помощ презентират своите услуги в интернет пространството и на други места в ежедневието.

Разбира се, копирайтинг услуги, можете да срещнете и във фрийланс форумите, обявите за работа или от специализирани фирми за SEO оптимизация и копирайтинг.

В последно време се наблюдава тенденцията много млади мъже и жени да се насочват към копирайтинга като форма на свободна професия, която да практикуват.Копирайтърите не са от най-забележителните личности в обществото, но пък за сметка на това вършат изключително полезна работа за израстването на различни бизнеси.

Ако работите с кадърен копирайтър, той ще направи всичко възможно, за да разположи точните ключови думи и синоними, така че ботовете на търсачките да ви изстрелят напред в класирането.

Какво не е статия от копирайтър?

Съдържанието в даден сайт, което обяснява, че дадена фирма е номер 1 и предлага еди какви си услуги, не е статия или текст написан от копирайтър. Блог публикациите, в които се споделят истории, случки и събития също не приспадат към т.нар. копирайтърски текстове. Литературни текстове, есета и разкази не приспадат към статиите написани от копирайтър.

 

SEO копирайтинг

SEO копирайтинг
Вижте що е то SEO копирайтинг

В много от случаите, когато говорим за SEO копирайтинг, става дума за текстове, които целят да се позиционират по най-добрия начин в търсещите машини по различни ключови думи. Това се постига с внимателна стратегия, която включва създаване на семантично съдържание с правилната подредба и пласиране на ключови фрази, лонг тейл ключови думи, синоними и така нататък. SEO копирайтингът често се свързва с писане на статии с идеята да се прави линк билдинг или off page оптимизация на уебсайт. За целта, трябва да работите със специалисти в тази сфера.

Видове копирайтинг

Има различни видове копирайтинг, както споменахме по-горе в статията ни. В повечето случаи, когато стане дума за копирайтинг услуги, се разбира писане на статии за интернет. Това може да стои по друг начин, защото копирайтърите пишат съдържание и за печатни рекламни материали. Ако обаче се насочим към онлайн копирайтинга, ще забележим, че той може да участва не само в изграждането на сайтове, но и писане на постове за социални мрежи, имейл маркетинг, блог постове, обяви и други. Ето и в какви сфери може да Ви помогне копирайтингът:

  • Изграждане на съдържание за сайт или блог
  • Писане на статии за гест блогинг, article директории, социални мрежи
  • Копирайтинг за класически рекламни материали (флаери, брошури, постери, визитки)

За да бъде успешен вашия сайт, трябва да имате качествено съдържание. Търсещите машини, сред които Google, Yahoo, Yandex, Bing и т.н. разчитат текстовете в сайтовете ви, както и статиите с линк, които сочат към сайтовете ви.

В обобщение

Копирайтинг е един от най-добрите начини за изграждане на съдържание за рекламни материали. Ако имате нужда от такъв тип услуга, винаги можете да разчитате на Колорфул Копирайтинг, защото ние можем да създадем уникални текстове, които ще грабнат вниманието на посетителите на вашия сайт, както и ще впечатлят всеки, който разгледа рекламната ви брошура.

Остави коментар