История на копирайтинга

История на копирайтинга

Писането на текстове с цел реклама датира от далечната 1477 година, когато на бял свят се появява първият печатен материал, който насърчава продажбата на молитвеник. Това са първите наченки на копирайтинг, който все още не се е появил като официална професия.

Историята на копирайтинга започва, когато за пръв път печатни издания и материали се разпространяват по улиците. Копирайт в същност означава действие по писане на текстове, които продават продукти и/или услуги. Копирайтърът е този професионалист, който пише рекламните текстове за дадена агенция или работи на свободна практика от своя дом.

Как са писали копирайтърите в миналото?

Първите копирайтъри са писали своите текстове на големи хартиени плакати, които са били закрепяни на стълбове и стени в Европа. Съдържанието е се е изписвало с натопено в мастило перо. В тези години дублираното съдържание не е било възможно, тъй като печатните процеси не са съществували. Това значи, че всеки ръкопис е бил уникален и автентичен сам по себе си. Създаването на този вид изкуство е получавало само положителни отзиви от ползвателите.

Този вид плакати от хартия са еволюирали и са били създадени първите печатни брошури в компактни размери. Тези печатни материали по това време са се правили трудно, но пък за сметка на това са били много ефективни. Ето защо пътят е бил открит и идеята е била ясна.

След като печатните материали са се усъвършенствали е дошло време на вестниците около 1605 година, които са се продавали на всеки ъгъл. В тях читателите са откривали новини и реклами, като този период е бил рай за копирайтърите, тъй като пазарът е бил свит и всеки, който владее рекламното писане на статии, е получавал доста стабилни хонорари от най-големите и популярни издания. През 1664 година в лондонската преса са се появявали реклама на цели страници в пресата и посланията са стигали до огромен брой хора.

Имайте предвид, че тези в тези години рекламите са стигали до множество консуматори, които не са се замисляли много, дали да купят определен продукт, или да използват дадена услуга.

Кой е първият професионален копирайтър?

Първият професионален копирайтър се казва Джон Емори Пауърс, който е роден през 1837 г. в Америка и живее до 1919 година. Той е бил първият човек, който работи на пълен работен ден не във вестник, а за универсалните магазини Lord & Taylor и Wanamaker’s. Джон е създавал по 6 реклами на седмица за магазините и е спечелил много клиенти за тях.

Джон Емори Пауърс е смятан за „бащата на съвременната и креативна реклама“. Той използва множество хитрости при рекламните текстове и говоренето. Това е копирайтърът, който успява да продаде множество акции за кратък период от време, като това остава положителен белег в историята.

Стойността на копирайтинга най-накрая е била призната около 1800-те години. Копирайтърът е човекът, който пише рекламни текстове и прави реклами, които привличат вниманието на потребителите. Магазинът на Wanamaker бе удвоил приходите си многократно, заради използването на добри копирайтъри, а след него и много други търговски вериги и обекти.

Как продължава пътят на копирайтинга

Робърт Колиър
Робърт Колиър – копирайтър

Един от най-известните копирайтъри на миналия век се казва Робърт Колиър, който започва феномена директна поща през тридесетте години, използвайки емоционални и психологически техники в работата си. Той е известен като автор на новата епоха и развитие.

В наши дни копирайтът е насочен главно към интернет. Огромен брой хора по целия свят практикуват професията копирайтинг, за да се изхранват. Те пишат статии за УЕБ, и се занимават с дигитална реклама. Едни от най-известните копирайтъри към днешна дата са: Дан Кенеди, Гари Халберт, Брайън Кларк и Джон Карлтън. Разбира се, има и още много популярни имена, които можете да откриете, ако потърсите най-добрите копирайтъри в интернет.

Благодарение на модерните технологии копирайтърите могат да разберат, дали написаното от тях съдържание е полезно за клиентите и да направят съответните поправки при необходимост. В повечето случаи се работи с компютър, като се набляга на уникалността на написаните текстове, тяхното въздействие върху интернет търсачките и други условности.

Копирайтинг в България

В България копирайтът е все още в начален стадии. Въпреки това в страната има немалко добри копирайтъри, които пишат висококачествени рекламни и текстове и имат солидно познания в областта SEO оптимизация. Много често копирайтинг услугите се използват за развитие на онлайн бизнес, като клиентите търсят съдържание за своите електронни магазини, фирми, лични сайтове, блогове и така нататък. Темите са най-разнообразни, като се започне от дрехи, премине се през спортни залози и се стигне до туризъм и предприемачество.

На пазара има десетки фирми за копирайтинг услуги, които предоставят съдържание, не само на български, но и на различни чужди езици. Разбира се, има още какво да се иска, защото не всички представители на бизнеса знаят какво е реклама чрез копирайтинг и не са запознати с ползите от нея. Пътят обаче е открит и с течение на времето копирайтът ще се развива.

Ако се интересувате от копирайтинг услуги, вижте предложенията в нашия сайт, като кликнете на адреса http://colorfulcopywriting.com/копирайтинг-услуги, където ще се запознаете с цените за дигитална реклама и писане на текстове. Надяваме се, че статията ни е била полезна за вас!

 

Остави коментар